Airfryer bäst i test

En Airfryer (eller Luftfritös som det också kallas) är en köksapparat som ger dig möjligheten att fritera maten med hjälp av luft istället för olja. Kombinationen av friterad och hälsosam mat är vad som gjort Arifryern till ett populärt val av såväl proffs- och amatörkockar. Airfryers varierar baserat på storlek, märke och funktioner. Funktionerna är olika och kan bestämma olika faktorer som luftflöde, temperatur och tid.

Airfryer bäst i test

Bästa airfryer

Hur vet man vilken Airfryer man ska köpa? Vi på bäst i test har listat en rad Airfryers och sorterat de utifrån pris, kapacitet, effekt, användarvänlighet och funktion. Detta för att just du ska köpa den airfryern som passar ditt behov bäst. 

Cosori 

Cosori är ett varumärke som är specialiserade på just airfryers (och vattenkokare). Deras Arifryers har blivit hyllade hos en rad olika sidor som Prisjakt, Konsumentmagasinet, M3 etc.. Vi på bäst i test gör inget undantag och passar på att hylla två olika modeller från Cosori. 

Cosori Dual blaze

Cosori Dual blaze är flaggskeppet från Cosori, dess patenterade teknik håller temperaturen jämn och stabil vilket resulterar i utsökt smak och tillagning av maten du lagar. Med 12 olika temperaturer kan du laga allt från pommes till fisk och bakelser. Med en marknadsledande kapcitet på 2,5 kg kan du laga mat för upp till 6 personer. Gällande användarvänlighet är möjligheterna goda tack vare Cosoris app: VeSync. VeSync tillåter användaren att starta, pausa och avsluta matlagningen trådlöst. Dessutom finns många olika recept som är anpassade efter din cosori modell. 

Cosori Dual blaze är enkel att rengöra, bottenplattan är uttagbar och kan tvättas såväl för hand som i diskmaskin.Denna modell finns i två olika färger, ljusgrå och mörkgrå. 

Antal program: 12

VeSync app 

Går att tvätta i diskmaskin

Kapacitet: 6,4 L / 2,5 Kg

Effekt: N/A 

Årets julkapp 2022

Pris: Cirka 3249 SEK

Cosori Premium 

Cosori Premium är deras mest prisvärda modell och är en stor favorit bland många konsumenter. Den vann utmärkelserna “bäst i test” av M3 (2022), “bäst i test” av test.se och reddot design award 2019. Med unika 11 funktioner, separat grillgaller, kokbok med 100 recept och separat matkorg är Cosori premium perfekt för dig som vill tillaga allt från pommes, rotfrukter till fisk och kyckling. Två funktioner som hyllats av experter är pre-heat funktionen som tillåter dig värma upp arifryern innan samt Keep Warm funktionen som håller maten varm efter tillagningen. Även denna modell är lätt att rengöra för hand eller diskmaskinen. 

Cosori Premium kommer i fyra olika färger: svart, röd, blå och vit. 

Antal program: 11

Kapacitet: 5,5 L / 2,2 Kg

Går att tvätta i diskmaskin

Pris: 2690 SEK

OBH Nordica

OBH Nordica specialiserar sig i hushållsmaskiner och Airfryers är inget undantag. Vi på bäst i test har valt att ta fram två olika maskiner. 

Easy Fry & Grill 3in1 steam+ Airfryer

OBH Nordica kan med sin 3 i 1 Airfryer fritera, grilla och ånga maten som du tillagar. Med sina 7 funktioner, touchskärm och stora kapacitet på 6,5 L är denna maskin perfekt för dig som vill kunna tillaga olika rätter för upp till 8 personer. Luftfritösen kan användas till att luftfritera pommes, kyckling eller fisk. Eller varför inte ångkoka ris eller grönsaker? Den tredje funktionen tillåter användaren att grilla maten med sina grilltillbehör för att få till den perfekta grillytan.    

Antal program: 7 

Går att tvätta i diskmaskin

Kapacitet: 

Extra funktioner: Ångning, Grill

Pris: Cirka 2700

Prova hemma i 100 dagar

2 års garanti

OBH actifry genius XL 2in1 

Laga mat upp till 8 personer med denna Airfryer från OBH Nordica. Dess dual motion teknik kombinerar varmluft med rörelse för att du ska få till perfekta pommes frites, eller varför inte samtdigt som du lagar kyckling. Materialet är av non-stick beläggning.,Med 60 minuters timer och varmhållningsfunktion är denna maskin utmärkt för familjen. Är utrustad med 9 olika funktioner och de avtagbara delarna kan tvättas i diskmaskin eller för hand. 

Går att tvätta i diskmaskin 

Kapacitet: 1,7 Kg

Pris: 4699 SEK

Prova hemma i 100 dagar

Kan repareras till ett bra pris i 15 år 

Antal program: 9

Philips 

Philips är ett välbekant varumärke för många och tillverkar många produkter inom hemelektronik. Airfryers är en av många produkter och vi på bäst i test har valt att recensera två modeller baserat på bra omdömen. 

Philips premium airfryer XXL 

Philips airfryer XXL kan laga mat för upp till 6 personer, dess kapacitet rymmer enligt tillverkaren 1,4 Kg pommes eller en hel kyckling. Perfekt val vid middag för familj eller vänner. Med sin unika Twin Turbostar-teknik kan mättade fettet i maten reduceras genom att fångas upp av fettreduceraren. Med denna arifryer får du alltid bra resultat samtidigt som maten förblir mer kalorisnål.

Philips mest kraftfulla maskin

Kapacitet: 1,4 Kg 

Antal program: 5 

Pris: Cirka 3000 SEK

Philips Essential Connected Airfryer XL 

Denna appstyrda modell från Philips är väldigt sofistikerad och kan hjälpa dig tillaga mat för upp till 5 personer från soffan. Med sin pekskärm kan man välja och vraka mellan 7 program och cirka 14 olika tillagningsfunktioner. NutriU appen som är kompatibel till enheten finns tillgänglig på App store och Google Play, även flertal recept finns som inspiration för användaren. 

Kapacitet: 1,2 Kg 

Appstyrd

Kan tvättas i diskmaskin

Antal program: 7

Pris: Crika 2500

ONYX cookware

ONYX cookware är ett varumärke som specialierar sig i just köksprodukter och apparater. Vi har valt att ta fram två airfryers som vi vill recensera. 

ONYX cookware Airfryer 8 L 

Onyx har tagit fram en prisvärd airfryer som tillfredställer alla behov. Stilren design, rymlig kapacitet på 8 L och pekskärm. 8 förinstallerade program och enkel att rengöra för hand och i diskmaskin. Perfekt för den prismedvetna användaren som vill kunna tillaga mat åt flera. 

Kan tvättas i maskin

Pris: 1799

Antal program 8 

Kapacitet 8 L  

ONYX cookware Airfryer 4 L

Onyx har tagit fram en enklare och mindre airfryer än föregångna modell. Mindre pekskärm, mindre storlek, mindre kapacitet på 4 L men lägre pris. Perfekt för användaren som har litet kök men som vill luftfritera maten snabbt och utan tillsatt olja. 

Kan tvättas i maskin

Pris: 1799

Antal program 8 

Kapacitet 8 L  

Ninja 

Ninja är ett varumärke från … som tillverkar airfryers, med sina unika funktioner och sitt låga pris är det ett väldigt prisvärt alternativ. Värt att tillägga är att hemsidan inte är på svenska och har därmed ingen svensk support

Ninja® Foodi® 6-in-1 Smart 10-qt. 2-Basket Air Fryer

Fördelen med denna airfryer från Ninja jämfört med dess konkurrenter är möjligheten att kunna tillaga två helt olika rätter utan att dessa rör varandra. Detta är möjligt då Arifryern har två separata korgar. 6 olika program finns att välja mellan och maskinen är enkel att rengöra tack vare non-stick beläggningen. Korgarna kan tvättas för hand och i diskmaskin. 

Kapacitet: 7,6L 

Kan tvättas i diskmaskin

6 olika program

Pris: Cirka 2000 SEK

Få återförsäljare i Sverige

Xiaomi

Kinesiska varumärket har gjort snabbt intåg på den europeiska marknaden med hjälp av sin stilrena design, användarvänlighet och låga priser.

Xiaomi Mi smart airfryer

Denna Arifryer har vunnit bäst i test av sajten tekno och recensionssatjen M3 rekommenderar denna maskin. Med Mi home appen kan man få tillgång till massor av recept. Prisvärd, tar lite plats och friterar maten utan tillsatt olja. Kapacitet på 3,5 L 

Kapacitet 3,5 L 

Pris: 999 SEK

Mi home appen 

Diskas endast för hand

Checklista

Funktioner: 

Airfryers primära funktion är kunna luftfritera maten utan att tillsätta olja. Men vad kan din Airfryer tillaga? Ju fler funktioner desto större variation av temperatur och tid kan den behärska. Även luftflödet är annorlunda om man jämför tillagning av bröd jämfört med säg kycklig. 

Pris

Priser varierar kraftigt beroende på vad för behov användaren har av sin maskin, prioriterar man design, support och antal funktioner? Eller är det antalet personer som maskinen ska kunna tillaga åt som är avgörande? Detta avgör priset på maskinen. Budgetmodellerna brukar oftast ha sämre service och tillgänglighet i Sverige. 

Kapacitet

Kapaciteten varierar baserat på storleken på maskinen, detta underlättas av att vissa tillverkare markerar XL på sina maskiner. 

Användarvänlighet

Finns det pekskärm? App? Finns många recept? Detta är några faktorer som påverkar användarvänligheten hos din airfryer. 

Service

Är Varumärket tillgänligt i Sverige? Finns det telefonsupport? Finns många reservdelar till maskinen? Erbjuder tillverkaren ytterliggare garanti utöver den ett-åriga som återförsäljarna erbjuder?

Vad är en airfryer?

En Airfryer (eller Luftfritös som det också kallas) är en köksapparat som ger dig möjligheten att fritera maten med hjälp av luft istället för olja.  Kombinationen av friterad och hälsosam mat är vad som gjort Arifryern till ett populärt val av såväl proffs- och amatörkockar. Airfryers varierar baserat på storlek, märke och funktioner. Funktionerna är olika och kan bestämma olika faktorer som luftflöde, temperatur och tid. I takt med att teknologin accelerar och blir allt mer tillgänglig för amatörkockar med produkter som sous vide, Airfryers och crockpots. 

Hur fungerar en airfryer?

Den unika teknologin skiljer sig från den traidtionella ugnen och den vanliga fritösen. Luftflödet är annorlunda än en ugn och varm luft skjuts in med hög hastighet vilket gör att ytan på maten blir bättre. Man får den önskade krispkänslan som är det åtråvärda hos traditionellt friterad mat. Detta trots att man inte använder någon tillsatt olja. Självklart kan tillsätta en matsked olja men det är enbart för smakpreferenser. 

Så använder du en airfryer

Airfryers brukar vara väldigt användarvänliga, dagens modeller brukar komma ed touchskärm eller med fysiska knappar. 

  1. Koppla in strömsladd. 
  2. Dra ut korgen där maten ska in. 
  3. Lägg in det som ska tillagas, antingen färskt eller djupfryst.
  4. Starta maskinen.
  5. Voila! Efter den utsatta tiden är maten klar och redo att serveras. 
  6. Rengör matkorgen, antingen i diskmaskin eller för hand. 

Airfryer recept

Många olika maträtter kan tillagas i en Airfryer, nedan följer ett par recept på rätter som kan tillverkas med en airfryer:

Laga kyckling i Airfryer

Använd färsk eller tina upp djupfryst kyckling. 

Krydda med de smaker som du gillar, vi rekommenderar starkt chilipulver, paprikapulver, salt, peppar och honung som marinad. Skär bitarna i lika stora bitar. Tillaga kyckligen i airfryern och servera. 

Exempel: https://www.philips.se/c-e/ho/recept/airfryer/kycklingfile-i-airfryer.html

Laga pommes i airfryer

Pommes är ett av de mest populära alternativen för airfryers, det smakar väldigt bra och är enkelt att tillaga. Lägg in djuppfrysta pommes i airfryen, tillsätt salt och lite olja för att få de saftiga och krispiga. Efter 10 minuter pausar du maskinen, tar ut korgen och skakar om. Starta igen och efter 10 minuter till har du perfekt tillagade pommes. 

Potatis i Airfryer

Hacka potatisklyftor i lika stor delar, tillsätt salt, peppar och olja. Starta maskinen, rör om efter cirka 10 minuter, tillsätt igen och serveras varm . 

Koka ägg i airfryer

Stekta ägg är en favorit för många, det är dessutom väldigt näringsrikt. Tillsätt ett antal ägg, låt det tillagas i några minuter och så har du en smakrik måtid. 

Lax i Airfryer

Marinera laxen med kryddor och olja, vi rekommenderar bl.a. Soja, salt och peppar. Torka av med hushållspapper, spraya lite matolja i airfryerformen. Lägg in fisken, starta maskinen och servera varm med potatis, sparris och citronsås. 

Kan man baka i en Airfryer?

Svar ja! Många airfryers har det läget att kunna baka bröd eller bakelser i maskinen, det som skiljer från den traditionella ugnen är att airfryern inte behöver förvärmas lika länge. Det är bara att lägga in den jästabrödsmeten och starta i rätta läget. Baserat på vad som ska bakas tar det olika lång tid.. 

Vilka tillbehör behövs till en Airfryer?

Tillbehör som behövs till airfryers brukar för det mesta följa med i paketet. Det brukar röra sig om korg, galler etc. Vi rekommenderar starkt olika kokböcker eller recept som finns online för att du ska kunna laga maten rätt. Vissa modeller och varumärken erbjuder extra tillbehör, listan är lång och varierar beroende på apparat.