Bästa dammsugaren test

En bra dammsugare är en viktig hushållsapparat, eftersom den hjälper till att hålla hemmet rent och fritt från damm och smuts. Det finns många olika dammsugare på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa för just dina behov. Vi vet att det är svårt att veta vilken dammsugare man ska välja, därför har vi försökt att skriva en så utförlig guide som möjligt.

I den här artikeln så guidar BästaTestet dig till att hitta den bästa dammsugaren för dina behov. Vi på BästaTestet har testat många olika dammsugare och listar dem som har presterat bäst i test.

dammsugare bäst i test

Dammsugare bäst i test

Vi på BästaTestet har testat många olika dammsugare och har valt ut att lista dammsugarna som presterat bäst i testerna. Vi har även läst hundratals recensioner om de olika dammsugarna för att kunna skriva en så korrekt artikel som möjligt.

Vi har valt ut dammsugare som är bästsäljare hos landets främsta återförsäljare. 

Roborock Q7 Max robotdammsugare svart

Roborock Q7 Max robotdammsugare svart
Roborock Q7 Max är en komplett robotdammsugare som både dammsuger och moppar golv.
 • Moppar och dammsuger samtidigt
 • 3D kartläggning
 • PrecisSense LiDAR-navigering

Roborock Q7 Max är en förstklassig robotdammsugare som är tillverkad med en mopp-funktion. Dammsugarenär utrustad med en avfallsbehållare och en vattentank för moppning.

Roborock Q7 Max ger dig genom den avancerade tekniken en ultimat och bekväm städning. Den här dammsugaren är även anpassad för husdjur.

Roborock Q7 Max har otroligt hög sugkraft på sugkraft på 4200 Pa som ser till att allt smuts och skräp sugs upp.

Enhet för vattenbehållare & dammbehållare

Q7 Max använder sig av en och samma enhet för vattenbehållare och dammbehållare. Dammbehållaren har en volym på 470 ml och vattenbehållaren har en volym på 350 ml.

Gummibortse

Den här dammsugaren är utrustad med en långvarig fullgummiborste som ser till att få fram smuts på dina mattor. Borsten är utvecklad för att motverka att hår ska fastna i den. Samtidigt som dammsugaren håller sig mycket nära marken för att kunna ta upp allt smuts och skräp så flyter den fram över paneler och olika golv väldigt smidigt.

Tömningssystem

Roborock Q7 Max är även utrustad med ett automatiskt tömningsystem, din dammsugare tömmer behållaren i en 2,5 liter stor dammpåse som du manuellt endast behöver tömma var 7:e vecka (uppskattningsvis). Dammpåsen är även ett mycket effektivt luftfilter och har i tester lyckats att filtrera bort 99,7% av alla partiklar så små som 0,3 mikrometer.

Moppning

När det kommer till moppningen så kommer du inte heller bli besviken på Roborock Q7 då Q7 Max är utrustad med en elektrisk pump som ger dig en valmöjlighet på 30 olika vattenflödesnivåer, på så sätt kan du enkelt anpassa moppningen efter golv. Q7 Max har en moppräckvidd på 240 kvadratmeter.

PreciSense LiDAR – Systemet bakom Q7 Max

Tack vare det avancerade systemet PreciSense LiDAR så har Roborock Q7 Max förmågan att städa ditt hem helt automatiserat på egen hand.

3D-kartläggning av ditt hem

Q7 Max kan tack vare ovannämnda systemet PreciSense LiDAR rita en 3D karta över ditt hem för att effektivisera städningen så mycket som möjligt.

Osynliga väggar

Om du har ett område i ditt hem med känsliga saker eller ett område som du inte vill ha städat så kan dy rita upp virtuella väggar för din dammsugare som gör att den inte dammsuger de området.

Det finns alltså många anledningar till att vi valt ut Roborock Q7 Max som den bästa dammsugaren, men även som den bästa robotdammsugaren!

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro från Xiaomi har blivit en riktigt favorit bland robotdammsugare. Den här dammsugaren ger en försklassig dammsugning och moppning och är dessutom väldigt prisvärd.
 • Hög sugkraft
 • Moppning
 • Prisvärd

Mycket kraftfull vibrationsmopp samt en hög sugkraft leder till en förstklassing dammsugning från Mi Robot Pro från XIaomi. Den här dammsugaren drivs av laddningsbara batterier och kommer med den stora fördelen att den även moppar golv.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro är en mycket prisvärd robotdammsugare som även rengör mycket bra, både gällande dammsugning och moppning. Av dessa anledningar så har vi tagit med den här dammsugaren i våran bäst i test lista.

Miele Blizzard CX1

Miele Blizzard CX1
Blizzard CX1 är en dammsugare utan dammpåse som är energisnål och har maximal rengöringseffekt. Dammsugaren är dessutom väldigt ergonomisk och du kan ställa in användarhöjden beroende på din längd. Blizzard CX1 passar även för dammsugning av hundhår och katthår. Den här dammsugaren har presterat bäst i många olika tester och har fått massvis av bra recensioner hos olika återförsäljare.
 • Energisnål
 • Ergonomisk
 • Maximal Rengöringseffekt
 • Passar för dammsugning av hår från hund och katt

Rengöringseffekt

Blizzard CX1 uppnår en flödeshastighet på över 100 km/h tack vare Vortex tekniken. Munnstycken är väldigt tätt och i kombination med den höga hastigheten så kan Blizzard CX1 uppnå en mycket hög rengöringseffekt.

Låssystem

Blizzard CX1 är utrustad med ett “ett-klickslås” så att du enkelt kan byta tillbehör.

Användning

Mieles dammsugare kommer i de flesta fall med tre olika munnstycken, möbelmunstycke, fogmunstycke och sugpensel. Detta gör det mycket enkelt att rengöra alla ytor du vill komma åt att dammsuga.

Blizzard CX1 är även utrustad med en automatisk självrengöringsfunktion via sensorer vilket gör att dammsugaren stänger av sig i 20 sekunder när funktione aktiveras.

En annan fördel med en här dammsugaren är att att du inte behöver någon dammsugarpåse utan smutset och dammet hamnar i två olika behållare. Dammsugaren separerar grovsmuts från damm och de hamnar i olika behållare som enkelt töms nedåt.

Vårat betyg

Blizzard CX1 från Miele är en försklassigdammsugare som ger maximal rengöring och maximal comfort.

Miele Complete C3

Complete C3 från Miele är en väldigt bra dammsugare som har högsta rengöringeffekten och dessutom erbjuder en hög konfort genom sin fotstyrning för att du ska kunna dammsuga så bekvämt som möjligt.  Pris: 2699 kr

Rengöringseffekt

Complete C3 har en mycket hög sugeffekt och rengöringsnivå. 

Låssystem

Dammsugarens rör, munstycke och handtag fäster i varandra med ett klick. Alla delarna sitter stabilt men kan lätt tas av ifall man till exempel skulle behöva fästa andra tillbehör. 

Användning

Complete C3 ger dig bra confort då du slipper böja dig iochmed att sladden kan lindas upp med ett tryck på fotknappen. Complete C3 Är dessutom en av de modeller från Miel som gör det möjligt att mata in hela sladden med bara ett knapptryck.

Vårat betyg 

Complete C3 är ett utmärtk alternativ som vill ha en effektiv och bekväm dammsugare.

Philips PowerPro Active dammsugare

PowerPro Active från Phillips är en mycket kraftfull dammsugare med en högeffektiv motor på 900 W och mer än 50,000 varv per minut så har den här dammsugaren en mycket hög sugeffekt och därmed även extremt hög rengöringsnivå. Dammsugaren är väldigt praktiskt och är påslös då damm och smuts hamnar i behållare.

Rengöringseffekt

PowerCyclone 7-tekniken gör att luftmotståndet i dammsugaren minimeras och ser till att den höga sugeffekten blir långvarig. Power Pro Active kommer med ett TriActive+- munnstycke som maximerar dammsugningen och gör så att den kan dammsuga upp 99,9 % av fint damm.

Användning

Power Pro Active är en dammsugare som har en räckvidd på 9 meter så du kan enkelt dammsuga flera rum samtidigt. Dammsugaren är påslös och har en dammbehållare som rymmer 1,5 liter.

Power Pro Active har en liten design för enkel förvaring och två handtag som förenklar förflyttning. Dammsugaren har en effektkontrollsfunktion där du enkelt kan ställa in sugeffekten.

Vårat Betyg

Vårat betyg är att Philips PowerPro Active är en mycket effektiv dammsugare med hög rengöringseffekt och dammsugaren är även väldigt praktiskt att förlytta och har en lång räckvidd på hela 9 meter. 

iiglo dammsugare med påse

Iiglo Dammsugare med påse är ett mycket bra val för de som vill ha en högpresterande och kostnadseffektiv dammsugare. Den har en stor sugkraft och kan användas på olika typer av golvytor. 

Det här är en lätt dammsugare med en kapacitet på 3L, vilket är ett perfekt tillskott till alla hem. Dammsugaren ger kraftfull sugeffekt av upp till 200 luftwatt på flera ytor, samtidigt som den är väldigt tyst.

Rengöringseffekt

Tack vare en kraftfull sugeffekt och flera praktiska munnstycken så har den här dammsugaren från Iiglo en mycket hög rengöringsnivå. 

Användning

Dammsugaren har en lång räckvidd på 9 meter och du kan genom ett enkelt knapptryck dra in sladden. Även om den här dammsugaren är väldigt kraftfull så har den en väldigt låg ljudnivå. Dammsugaren har flera olika munnstycken vilket gör att du kan dammsuga flera typer av ytor genom att enkelt växla mellan de olika munnstyckena.

Vårat Betyg

Mycket effektiv dammsugare och relativt tyst dammsugare som kommer med många tillbehör.

 Miele Boost CX1

Dammsugaren från Miel Boost CX1 är en stark golvdammsugare utan dammpåse som har en stark sugkraft, är kompakt och har en stabil design.

Boost CX1 har en väldigt praktisk storlek och passar bra till hem med små ytor.

Boost CX1 är en mycket användbar dammsugare som är enkel och smidig att använda.

Rengöringseffekt

Boost CX1 hålle en mycket hög rengöringseffekt tack vare Vortextekniken som ger en flödeshastighet på över 100 km/h.

Användning

Boost CX1 har en komfortabel höjdjustering tack vare Comfort-teleskoprör. CX1 är väldigt lättstyrd tack vare Trackdrive och genom hjulen på sidan så håller sig dammsugaren på rätt spår.

Vårat betyg

Boost CX1 från Miele har precis som många andra dammsugare från Miele. Dammsugare är mycket smidig att använda och förflytta. Att dammsugaren är påslös förenklar också användandet. Tack vare en hög sugeffekt så är rengöringsnivån mycket hög. 

Kärcher WD 3 P V-17/4/20

WD 3 P från Kärcher är en grovdammsugare med en 17 liters pastbehållare. Dammsugaren har nätkapel på 4 meter och sugslang på 2 meter. WD 3 P är en grovdammsugare som passar perfekt för verkstaden, verandan eller garaget.

Rengöringseffekt

Den här dammsugaren ger högsta rengöringsresultat på torr, våt, fin eller grov smuts. 

Användning

WD 3 P är en praktisk dammsugare med slangförvaring på sidan. Dammsugaren är utrustad med en praktiska blåsfunktion som kan användas på ställen där dammsugning inte är möjligt. 

Vårat betyg:

WD 3 P från Kärcher är en förstklassig grovdammsugare med hög rengöringsnivå och är praktiskt att använda. Dammsugaren klarar av grovsmuts och passar perfekt för dig som är ute efter en dammsugare till källaren, verkstaden, verandan eller garaget. 

Olika typer av dammsugare

När man ska köpa en ny dammsugare så kan det först vara bra att bestämma sig vilken typ av dammsugare man vill ha. Nedan listar vi flera olika typer av dammsugare.

 1. Upprätt dammsugare – en traditionell dammsugare som är upprätt och används för att rengöra golv och andra ytor.
 2. Handdammsugare – en mindre och mer kompakt dammsugare som är lätt att hålla i handen och används för att rengöra mindre ytor och svåråtkomliga platser.
 3. Robotdammsugare – en automatisk dammsugare som kan navigera runt i rummet och rengöra golv utan mänskligt ingripande.
 4. Dammsugare med vattenreningsfilter – en dammsugare med en vattenreningsenhet som fångar upp damm och partiklar i vatten.
 5. Dammsugare med HEPA-filter – en dammsugare med ett speciellt filter som kan fånga upp mycket fina partiklar och allergener.
 6. Dammsugare med trådlös anslutning – En dammsugare som använder trådlös teknologi för att styra den via en mobilenhet eller en fjärrkontroll
 7. Cylinderdammsugare – en dammsugare med en cylindrisk behållare som skapar en centrifugalkraft som separerar damm och partiklar från luftströmmen för att förbättra sugkraften och förlänga livslängden på filtret.

Vilken typ av dammsugare är bäst?

Vilken som är den bästa dammsugaren beror lite på dina behov och vilka typer av ytor du vill dammsuga. 

 • Cylinderdammsugare är bra för större ytor och har ofta mer kraftfull sugkraft. 
 • Stickdammsugare är mer kompakta och lätta och lämpar sig bra för mindre ytor eller höga möbler. 
 • Robotdammsugare är automatiska och kan städas utan mänsklig inblandning. Robotdammsugare är ofta väldigt effektiva och flera modeller moppar även golvet. 
 • Handdammsugare är små och lätta och lämpar sig bra för att suga upp smulor och damm på mindre ytor. 
 • Om du till exempel vill dammsuga en verkstad eller ett garage så är det bästa alternativet en grovdammsugare som är designa för att dammsuga grovsmuts.
 • Cylinderdammsugare är bra för större ytor och har ofta mer kraftfull sugkraft.
 • Stickdammsugare är mer kompakta och lätta och lämpar sig bra för mindre ytor eller höga möbler.
 • Robotdammsugare är automatiska och kan städas utan mänsklig inblandning. Robotdammsugare är ofta väldigt effektiva och flera modeller moppar även golvet.
 • Handdammsugare är små och lätta och lämpar sig bra för att suga upp smulor och damm på mindre ytor.
 • Om du till exempel vill dammsuga en verkstad eller ett garage så är det bästa alternativet en grovdammsugare som är designa för att dammsuga grovsmuts.

Hur stark bör en dammsugare vara?

En dammsugare bör ha tillräcklig sugkraft för att effektivt samla upp damm och smuts från golv och möbler. Det finns ingen specifik mäteskala för hur stark en bra dammsugare ska vara, men det är vanligt att dammsugare mäts i kPa (kilopascal) eller sugkraft i airwatt. Ju högre värde, desto starkare sugkraft. 

Det är också bra att välja en dammsugare med justerbar sugkraft så att den kan anpassas till olika typer av golv, damm och skräp.

Hur länge håller en dammsugare?

Livslängden för en dammsugare varierar beroende på märke, modell och hur ofta dammsugaren används. Generellt sett kan en högkvalitativ dammsugare med bra underhåll hålla i upp till 10 år.

 Men det är viktigt att komma ihåg att alla dammsugare kommer att slitas med tiden, och det är viktigt att ersätta filter och andra förbrukningsdelar regelbundet för att hålla dammsugaren i bra skick. 

Om du börjar märka att dammsugaren blir mindre effektiv eller om det börjar lukta illa från den, kan det vara dags att ersätta den med en ny.