Sovmask bäst i test

En sovmask eller en ögonmask för att sova är en typ av mask som täcker ögonen och skyddar mot ljus när man ska sova. En sovmask kan användas av vem som helst som vill förbättra kvaliten på sin sömn. I den här guiden så listar vi dem bästa sovmaskerna och går igenom allt du behöver veta om ögonmasker för en bättre sömn.

sovmask bäst i test

Sound Oasis GLO to SLEEP Deluxe sovmask

Sound Oasis GLO to SLEEP Deluxe sovmask
Sound Oasis Glo to Sleep är en förstklassig sovmask. Sovmasken har små ljus inbyggda för att du ska kunna slappna av och sova gott.
 • Glödande punkter i masken
 • Stänger ute allt ljus
 • Sov bättre!

Den här sovmasken är tillverkade med blåa glödande ljus på insidan som hjälper dig att slappna av och fokusera på sömnen. Sovmasken stänger ute allt ljus och hjälper dig att slappna av. Vare sig du ska sova hela natten, ta en tupplur eller sova på ett flyg så kan den här ögon masken hjälpa dig att sova bättre.

Vad är en sovmask?

En sovmask är en typ av ögonmask som vanligtvis används för att blockera ljus och skapa en mörkare miljö för att hjälpa personen att sova bättre. Dessa masker är vanligtvis tillverkade av mjukt material som täcker ögonen och delar av ansiktet för att skapa en bekväm och mörk miljö. Många människor använder sovmasker när de reser, sover under dagen, eller i situationer där det finns mycket ljus som kan störa sömnen.

Sovmasker kan vara användbara för att skapa en konstgjord mörkhet, särskilt om du befinner dig i en plats där det är svårt att kontrollera ljuset. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer som arbetar nattskift och behöver sova under dagen.

Så väljer du den bästa sovmasken

Att välja en bra sovmask innebär att ta hänsyn till flera faktorer för att säkerställa komfort och effektiv blockering av ljus. Här är några tips för att hjälpa dig välja en bra sovmask:

 • Material: Välj en sovmask tillverkad av mjukt och andningsbart material. Vanliga material inkluderar silke, bomull eller skum. Det är viktigt att materialet känns bekvämt mot huden och inte orsakar irritation.
 • Justering: Se till att sovmasken har en justerbar rem eller band som möjliggör anpassning till olika huvudstorlekar. En anpassningsbar passform hjälper till att förhindra obehag och säkerställa att masken sitter på plats under natten.
 • Form och design: En sovmask bör vara utformad för att täcka ögonen ordentligt och blockera ljuset från alla vinklar. Välj en design som passar över näsan för att förhindra ljusgenomsläpp uppifrån.
 • Blockeringsförmåga: Undersök hur väl sovmasken blockar ljus. Mörka och tjocka material tenderar att vara effektivare. Kolla recensioner för att se hur andra användare har upplevt blockeringen av ljuset med en specifik mask.
 • Ventilation: Om du har en tendens att svettas mycket under natten eller om du använder masken under varma förhållanden, överväg en mask med god ventilation för att undvika överhettning.
 • Tvättbarhet: För hygieniska skäl är det fördelaktigt att välja en sovmask som går att tvätta. Detta är särskilt viktigt om du använder masken regelbundet.
 • Extra funktioner: Vissa sovmasker kommer med extra funktioner som kylpads, aromaterapifunktioner eller ögonkonturering för att minska tryck på ögonen. Överväg om dessa funktioner är något du skulle vilja ha.
 • Recensioner och omdömen: Läs recensioner från andra användare för att få en uppfattning om hur väl masken fungerar för olika människor och vilka egenskaper de värdesätter.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och dina personliga preferenser kan du välja en sovmask som passar dina behov och hjälper dig att få en bättre natts sömn.

Vem behöver en ögonmask för att sova bättre?

Användning av ögonmasker för att sova är inte begränsad till en specifik grupp människor. Många personer kan dra nytta av ögonmasker i olika situationer. Här är några grupper av människor som ofta kan ha nytta av att använda ögonmask när de sover:

 • Skiftarbetare: De som arbetar nattskift och behöver sova under dagen kan ha svårt att få tillräckligt med mörker. En ögonmask kan hjälpa till att blockera ljuset och skapa en mer lämplig sömnmiljö.
 • Resenärer: Personer som reser och behöver sova på nya platser, särskilt om det är ljust eller om det finns olika tidszoner, kan använda ögonmasker för att skapa en mer konsekvent sömnmiljö.
 • Personer med sömnproblem: De som lider av sömnstörningar eller har svårt att somna på grund av ljuskänslighet kan dra nytta av att använda ögonmasker för att minska ljusstörningar.
 • Lätta sovare: Personer som är extra känsliga för ljus och vaknar lätt av små ljusförändringar kan använda ögonmasker för att förbättra sömnkvaliteten.
 • Människor som delar säng: Om du delar säng med någon som har en annan sömnrytm och använder ljus, kan en ögonmask vara användbar för att inte bli störd av din partners aktiviteter.
 • Personer som vill förbättra sömnen: Oavsett om det handlar om att förbättra sömnkvaliteten, förlänga sömntiden eller minska tiden det tar att somna, kan användningen av en ögonmask vara en del av en strategi för att förbättra sömnvanor.

Ögonmask med hörlurar

Sovmasker och ögonmasker med inbyggda hörlurar är en innovativ kombination som försöker ge användarna en bekväm och störningsfri sömnupplevelse. Dessa produkter har följande egenskaper:

 • Ögonmaskfunktion: Precis som en vanlig sovmask är syftet att blockera ljus och skapa en mörk och avskild miljö för att förbättra sömnkvaliteten. Det är särskilt användbart för dem som sover under dagen eller i ljusa omgivningar.
 • Inbyggda hörlurar eller högtalare: Dessa ögonmasker har inbyggda hörlurar eller högtalare som gör det möjligt för användaren att lyssna på avslappningsljud, musik eller ljudböcker medan de ligger ned och försöker somna. Det kan vara användbart för att blockera störande ljud från omgivningen eller för att skapa en lugnande ljudmiljö.

När du väljer en sovmask med inbyggda hörlurar, överväg följande faktorer:

Ljudkvalitet

Kontrollera recensioner och produktbeskrivningar för att säkerställa att ljudkvaliteten uppfyller dina förväntningar.

Komfort

Masken bör vara bekväm att bära och inte orsaka obehag när du ligger på sidan eller på ryggen.

Justering

 Se till att den har justerbara band eller remmar för att passa olika huvudstorlekar.

Uppladdnings- eller batteritid

 Om hörlurarna är trådlösa, se till att batteritiden är tillräcklig för att täcka hela natten.

Tvättbarhet

 Om det är möjligt, välj en mask där hörlurarna kan tas bort för enklare tvättning av själva masken.

En sovmask med inbyggda hörlurar kan vara ett bra alternativ för dem som söker en kombination av mörkläggning och ljudavskärmning på natten för att förbättra sömnen.

Sammanfattning

En ögonmask kan vara ett mycket bra redskap för att förbättra sömnen. Olika människor är olika känsliga för ljus och en sovmask hjälper till på så sätt att den stänger ute allt ljus. En del sovmasker är även utrustade med hörlurar för att man ska kunna slappna av ordentligt.