Bästa vinkylen

Att dricka gott vin kan vara en guldkant i vardagen för många. Många vinälskare skulle vilja ha en egen vinkyl då det är det bästa alternativet att förvara olika vinflaskor om man inte har möjlighet att skaffa sig en vinkällare. I den här köpeguiden så listar vi de bästa vinkylarna som har presterat bäst i test.

Vi beskriver varför vi har valt ut respektive vinkyl och går även igenom allt du behöver veta innan du bestämmer dig för vilken vinkyl du ska köpa. Vare sig du är ute efter en vinkyl med två zoner eller en liten vinkyl så kommer du att hitta ett alternativ som passar dig i denna guide.

Vinkyl bäst i test

Norcool vinkyl Cave 45 Bi Dz

Norcool vinkyl Cave 45 Bi Dz
Den här vinkylen från Norcool är en elegant och praktisk vinkyl med två olika temperaturzoner för förvaring av olika typer av viner.
 • 2 olika temperaturzoner
 • Förvaringsplats för 22 vinflaskor
 • Utdragbara trähyllor

Cave 45 Bi DZ från Norcool är en mycket elegant och praktisk vinkyl som vi har valt att ranka som den bästa vinkylen. Den här vinkylen passar även i högskåp och har en förvaringskapacitet på 22 vinflaskor.

Cave 45 Bi Dz är utrustad med 2 olika temperaturzoner, där den övre zonen kan ställas in på en temperatur mellan 5 -12 grader.

Den nedre zonen går att ställa in på 12-20 grader. De två olika temperaturszonerna är perfekta om du vill kunna servera olika sorters vin. Till exempel rött och vitt vin.

Cave 45 Bi Dz är också väldigt praktiskt när det kommer till installationen då den är utrustad med justerbara fötter som gör att du enkelt kan anpassa höjden på vinkylen.

Den här vinkylen är även utrustad med den senaste tekniken i form av en digital termostat och ett dörrlarm för att säkerhetställa att dina vinflaskor förvaras i rätt temperatur.

Årlig energiförbrukning (kWh/år): 105

Cylinda – Vinkyl VK30SVG

Cylinda - Vinkyl VK30SVG
Den här eleganta vinkylen från Cylinda har en mycket stilren avlång design som är enkel att få in i köket eller vardagsrummer. VK30SVG är utrustad med två olika temperaturzoner, Temperaturreglererare och temperaturdisplay.
 • 2 zoner
 • UV skydd
 • Smal design

VK30SVG från Cylinda är ett försklassigt vinkylskåp med en smal design som gör det enkelt för dig att hitta en bra plats i köket eller vardagsrummet för din vinkyl.

Trots den smala designen så är VK30SVG ett vinkylskåp som är utrustat med två olika temperaturzoner och har en kapacitet på upp till 16 vinflaskor.

Vinkylen är utrustad med en Temperaturreglererare och en temperaturdisplay.

Årlig energiförbrukning (kWh/år): 135

Vad är en vinkyl?

En vinkyl är en slags kyl som är specifikt tillverkad för att lagra vin under optimala förhållanden. Den hjälper till att bevara vinets kvalitet och smak genom att hålla det vid en konstant och lämplig temperatur som du ofta kan ställa in shälv. Huvudsyftet med en vinkyl är att skapa en miljö där vinet kan åldras på ett sätt som förbättrar dess smak och karaktär.

Här är några viktiga egenskaper och funktioner som ofta finns i vinkylar:

 • Temperaturkontroll: Vinkylar ger möjlighet att hålla vinet vid en konstant temperatur, vilket är avgörande för att bibehålla dess kvalitet. Rött och vitt vin har vanligtvis olika rekommenderade temperaturer.
 • Fuktighet: En viss fuktighetsnivå är viktig för att förhindra att vinproppar torkar ut och luft tränger in i flaskan. Detta hjälper till att bevara vinets smak.
 • Skydd mot UV-ljus: Många vinkylar är konstruerade för att skydda vinet från skadligt UV-ljus, vilket kan påverka och förändra vinets kemiska sammansättning över tid.
 • Vibrationskontroll: Vibrationer kan störa vinets åldringsprocess. Vinkylar är ibland utformade för att minimera vibrationer och hålla vinet i ro.
 • Ventilation: En bra ventilation säkerställer att vinkylens interna miljö är stabil och att temperaturen fördelas jämnt.

Det är viktigt att notera att vinkylar kommer i olika storlekar och kapaciteter. Valet av vinkyl beror ofta på hur mycket vin du planerar att lagra och om du har olika typer av vin som kräver olika förvaringsförhållanden. Exempelvis har ofta rött vin och vitt vin olika lagringsförhållanden, det kan dock lösas med en vinkyl med två zoner.

En vinkyl är det perfekta redskapet för att förvara vin i rätt temperatur

Som många vinälskare vet så spelar temperaturen en betydande roll för hur vin smakar. För få ut det bästa av ett vin är det ytterst viktigt att vinnet har rätt temperatur. Med en bra vinkyl så kan du enkelt se till att dina vinflaskor håller perfekt temperatur beroende på vin. 

Rött vin

 • Rött vin ska helst serveras mellan 16-18 grader i de flesta fall. Ofta sägs det att vin ska vara rumstempererat, men det är gamla indikatoner från tider då det var mycket svalare inomhus.

Vitt vin

 • Vitt vin smakar bäst när det serveras mellan 8-10 grader. Lättare vita viner kan serveras något kyligare. 

Mousserande vin

 • Mousserande vin som prosecco, cava och champagne är den vinsort som ska serveras kyligast för att smaka som bäst. Mousserande vin ska serveras i 6-8 grader. 

Rosévin

 • Rosévin brukar som bäst när det serveras med en temperatur på 10-12 grader.

Så använder man en vinkyl

Att använda en vinkyl är generellt sett ganska simpelt, men det finns några grundläggande riktlinjer för att säkerställa att dina vinflaskor lagras under optimala förhållanden. Här följer en guide för hur du använder en vinkyl:

 1. Placering: Det är viktigt att man placerar vinkylen på en plats där den får tillräcklig ventilation och inte utsätts för direkt solljus. Det är också viktigt att hålla tillräckligt med utrymme runt vinkylen för att möjliggöra ordentlig luftcirkulation.
 2. Temperaturinställning: Ställ in önskad temperatur i vinkylen beroende på vilken typ av vin du lagrar. Rött vin och vitt vin har vanligtvis olika rekommenderade temperaturer som ovan nämnt. Många vinkylar har digitala kontroller för att man ska kunna ställa in den exakta temperatur på ett enkelt sätt.
 3. Fyllning av vinkyl: Placera vinflaskorna i vinkylen på ett sådant sätt att de inte blockerar luftcirkulationen. Se till att flaskorna inte rör varandra för att minska risken för skakning och störningar.
 4. Underhåll och rengöring: Håll vinkylen ren från smuts och dammfri. Se till att dammsuga baksidan av vinkylen regelbundet för att säkerställa att den fungerar effektivt. 
 5. Kontrollera regelbundet: Håll koll på temperaturen regelbundet och justera inställningarna om det behövs. Kontrollera också eventuella varningslampor eller indikatorer som vinkylen kan ha för att upptäcka eventuella problem.

Köp en vinkyl med 2 zoner för att förvara olika typer av viner

En vinkyl med två zoner är en typ av vinkyl som ger dig möjligheten att ha två olika temperaturzoner i samma vinkyl. Detta är särskilt användbart om du vill förvara till exempel både rött och vitt vin samtidigt, eftersom olika vintyper bör kylas i olika temperaturer.

Här är några viktiga saker att tänka på gällande vinkylar med två zoner:

 • Oberoende temperaturkontroll: Varje zon har en separat temperaturkontroll, vilket möjliggör individuell inställning av temperaturen för varje zon. Du kan ha ett område för röda viner och ett annat för vita viner, eller till och med använda en zon för lagring och den andra för serveringstemperatur.
 • Anpassad för olika vintyper: Rött vin lagras oftast vid en något högre temperatur än vitt vin, rosevin och mousserande vin. Med en vinkyl med två zoner kan du anpassa förvaringen för att passa dina vintyper och förbättra deras respektive smaker.
 • Flexibilitet: Enheten ger flexibilitet att ändra temperaturen i varje zon efter behov. Till exempel, om du förvarar både rött och vitt vin men sedan får en flaska mousserande vin, kan du justera temperaturen för att passa det specifika vinet.
 • Organisering: Två zoner möjliggör enkel organisering av din vinsamling. Du kan separera olika vintyper eller samlingar för att göra det enkelt att hitta och välja vin när det är dags att servera eller njuta av det.
 • Flera användningsområden: Vinkylar med två zoner används inte bara för att förvara viner med olika förvaringskrav. De kan också användas för att hålla vitt vin kallt och rött vin vid en lämplig serveringstemperatur för en speciell händelse.

Vanliga frågor och svar om vinkylskåp

Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

 • Hur mycket el drar en vinkyl?

  Hur mycket el ett vinkylskåp drar kan variera, men de vinkylar som listas hos oss drar mellan 105 – 135 kWh per år.

 • Vilken vinkyl ska man köpa?

  Vilken vinkyl då ska köpa beror på vad du är ute efter. Om du vill ha en lite enklare budgetversion eller om du vill ha en mer påkostad vinkyl med två temperaturzoner till exempel.