Strykjärn bäst i test

Att välja rätt strykjärn kan vara en utmaning med tanke på alla olika modeller och funktioner som finns på marknaden. I denna guide går vi igenom vad du bör tänka på för att hitta det perfekta strykjärnet för dina behov.

Bild på ett strykjärn

Electrolux Refine Strykjärn 600 Modell E6SI1-2MN

Mockup iron 2
Kraftfullt ångstrykjärn som utmärker sig med dess snabba uppvärmning och effektiva strykresultat.
 • Snabb och effektiv
 • Automatisk rengöring
 • Antidroppfunktion

Det ultimata ångstrykjärnet för perfekta strykresultat

Electrolux Refine Strykjärn 600 Modell E6SI1-2MN är en revolution inom strykteknik, kombinerar kraftfull prestanda med intuitiv design för att ge dig snabb, effektiv och professionell strykning.

Effektivitet och Snabbhet

Med en imponerande effekt på 2400 watt och en frekvens på 180 Hz, kan du förvänta dig snabba och effektiva strykresultat varje gång. Denna höga effekt gör det möjligt för strykjärnet att värmas upp och vara klart för användning inom otroliga 30 sekunder, vilket sparar värdefull tid i din dagliga rutin.

Jämn Ångfördelning med Reptålig Stryksula

Glissium 175, strykjärnets stryksula, är inte bara reptålig utan även utformad för att ge en jämn ångfördelning. Detta betyder att varje tyg du stryker kommer att dra fördel av en jämn ånga och värme, vilket säkerställer en smidig och effektiv strykprocess.

Säkerhet först med Temperatursensor och Antidroppfunktion

Detta strykjärn kommer med en innovativ temperatursensor, som låter dig veta när strykjärnet är säkert att ställa undan, förhindrande oavsiktliga brännskador. Antidroppfunktionen är ytterligare ett säkerhetsinslag, designad för att minimera risken för vattenfläckar på kläder. En bimetall inuti strykjärnet hindrar att vatten kommer in i förångningskammaren när temperaturen är för låg, vilket hjälper till att skydda dina kläder från potentiella fläckar.

Bekvämt och Lätt att Underhålla

Vikten på endast 1,1 kilogram gör detta strykjärn lätt att manövrera, vilket är en stor fördel under längre stryksessioner. Dessutom kommer strykjärnet med en 2 meter lång sladd, vilket ger dig frihet att röra dig och stryka på ett bekvämt sätt.

Modellen är också självrengörande, med en FlushClean-avkalkningslösning. Detta gör det enkelt att hålla strykjärnet fritt från kalk genom att spola vatten genom det, vilket bidrar till att förhindra oönskade kalkavsättningar och hålla strykjärnet i toppskick.

Slutsats

Electrolux Refine Strykjärn 600 Modell E6SI1-2MN är en utmärkt investering för de som värdesätter snabbhet, effektivitet och enkelhet i sin strykrutin. Med dess kraftfulla prestanda, användarvänliga funktioner och smarta säkerhetsfunktioner, gör detta strykjärn varje stryksession till en problemfri upplevelse.

Philips – strykjärn 3000 Series DST3011/20

Philips - strykjärn 3000 Series DST301120
Det här strykjärnet från Phillips är enkelt att använda, värms upp snappt och glidet lätt över olika klädesplagg utan att fastna. Strykjärnet har en stor vattentank som gör att man inte behöver fylla på vatten ofta. Strykjärnet är dessutom väldigt prisvärt!
 • Dubbla ångfunktioner
 • Enkel att använda
 • Inbyggd CalcClean-funktion

Specifika typer av strykjärn

Så använder du ett strykjärn på bästa sätt

Att använda ett strykjärn är enkelt om du följer några enkla tips. Här är en guide för att använda ett strykjärn:

 1. Förberedelse:
  • Placera strykjärnet på en stabil och plan yta, som ett strykbräda eller ett liknande underlag.
  • Kontrollera att strykjärnet är ren och fritt från damm och smuts. Rengör det vid behov.
 2. Fyll vattentanken (om tillämpligt):
  • Om ditt strykjärn har en vattentank för ångfunktionen, fyll den med destillerat vatten. Följ tillverkarens instruktioner för att undvika kalkavlagringar.
 3. Slå på strykjärnet:
  • Anslut strykjärnet till ett eluttag med rätt spänning. Slå på strykjärnet med strömbrytaren.
 4. Välj rätt temperatur:
  • De flesta strykjärn har en inställning för att välja temperaturen beroende på det material du ska stryka. Exempelvis, lägre temperaturer för syntetiska tyger och högre temperaturer för bomull och linne. Kontrollera plaggets etikett för att veta vilken temperatur som rekommenderas.
 5. Vänta på uppvärmning:
  • Låt strykjärnet värmas upp till önskad temperatur. Många moderna strykjärn har en indikator som visar när de är redo att användas.
 6. Förbered plagget:
  • Placera det klädesplagg du vill stryka på strykbrädan eller en plan yta. Se till att plagget är rent och torrt.
 7. Stryk plagget:
  • Håll strykjärnet över det plagg du ska stryka. Tryck lätt och dra järnet jämnt över tyget i önskad riktning. Följ sömmar och veck för att få bästa resultat.
 8. Ångfunktion (om tillämpligt):
  • Om ditt strykjärn har en ångfunktion, kan du använda den genom att trycka på ångknappen när du stryker. Ånga hjälper till att ta bort veck och rynkor mer effektivt.
 9. Upprepa vid behov:
  • Upprepa strykningen om det behövs tills plagget är slätt och utan veck.
 10. Slå av strykjärnet:
  • När du är klar med strykningen, slå av strykjärnet med strömbrytaren och koppla ur det från eluttaget.
 11. Låt plagget svalna:
  • Låt det stryka plagget svalna på en plan yta innan du viker eller använder det.
 12. Rengör strykjärnet (om nödvändigt):
  • Efter användning, när strykjärnet har svalnat, kan du rengöra sulan med en fuktig trasa för att ta bort eventuella rester eller smuts.

OBS: Var försiktig när du använder ett strykjärn eftersom det blir mycket varmt och kan orsaka brännskador om det hanteras felaktigt. Se till att strykjärnet är på en säker plats när det är igång, och undvik att låta sladden komma i kontakt med stryksulan eller varma ytor.

Att tänka på vid val av strykjärn

Hur ofta stryker du?

Om du endast använder strykjärnet några gånger per år kanske du nöjer dig med en billigare variant med färre funktioner. Om du däremot använder det till vardags kan det vara värt att kika på lite mer avancerade strykjärn som uppfyller specifika önskemål.

Reser du ofta?

Har du ett jobb som innebär resande eller reser du mycket på fritiden? Med ett resestrykjärn behöver du aldrig oroa dig för skrynkliga kläder som legat nedpackade i resväskan i flera timmar.

Styrka i armen

Vikten på olika strykjärn skiljer sig. Om man är stark i armen kan det vara enklare att jobba med ett tyngre strykjärn eftersom det lättare pressar ut skrynklorna i tyget. Om man är ovan vid att lyfta tungt så kan det dock vara bättre med en lättare variant eftersom det är enklare att vända och vrida på.

Hur mycket stryker du åt gången?

Om du brukar stryka mycket på samma gång kan ett strykjärn med en stor vattentank vara att föredra. På så sätt behöver du inte ta flera pauser för att fylla på vatten i behållaren.

Strykjärn med specifika funktioner

Automatisk temperatur

Olika underlag kräver olika temperatur. Ett strykjärn med automatisk temperatur kan reglera temperaturen automatiskt med hjälp av sensorer.

Avkalkningsfunktion

Det finns alltid en viss mängd kalk i dricksvattnet men hur stor mängd kalk varierar vart i landet du bor. Kalket ger avlagringar i vattenbehållaren och på stryksulan, vilket kan ge mindre effektiv strykning. En del strykjärn har en automatisk avkalkningsfunktion så du slipper göra avkalkningen själv.

Automatisk avstängning

Vissa strykjärn stänger av automatiskt efter att det stått orört ett antal minuter. Denna funktion är ofta uppskattad av barnfamiljer och husdjursägare men den är även optimal för glömska personer.

Antidroppfunktion

Den här funktionen förhindrar läckage och vattendropp, som kan fläcka ner kläderna, från strykjärnet. Det är speciellt lämpligt vid strykning av ömtåliga material.

Genom att fundera på dessa saker, tillsammans med din budget och eventuella estetiska önskemål på designen blir det lättare att hitta det perfekta strykjärnet för dig.

Vanliga frågor och svar

Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

 • Vad är ett strykjärn?

  Ett strykjärn är en apparat som man stryker med.

 • Vad kostar ett billigt strykjärn?

  Strykjärn finns att köpa från ett par hundra kronor. Dock saknar dessa modeller ofta viktiga funktioner för att få ett bra resultat.

 • När uppfanns strykjärnet?

  Strykjärnet uppfanns på 1600-talet.